Locuinte prea mici la oras, ne intoarcem in 1989?

Din totalul de 7.470.000 gospodării, 16% au probleme grave, 33,4% nu au toalete proprii, 32% n-au băi sau duşuri. 40% din imobilele românești au nevoie de reparaţii, anunţă băncile pentru locuinţe din România, într-un studiu privind produsul de economisire – creditare pentru locuire.

Casele şi apartamentele din România se remarcă, potrivit aceluiaşi document, prin lipsă de confort, pentru că 46,5% sunt cu una sau două camere şi suprapopulate, 57% fiind în mediul urban.

Dacă în marile oraşe se remarcă absenţa spaţiului, în mediul rural, confortul lipseşte cu desăvârşire. ”8,5 % din locuinţele din mediul urban şi 34% din mediul rural nu au grup sanitar, din total, 32% din case nu au băi sau duşuri cu apă curentă. 16% din locuinţele din România sunt deteriorate, au igrasie, lumină insuficientă, iar factorii de mediu, zgomot, poluare, promiscuitate se manifestă la 3- 19% din ele”, arată Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Conform unui sondaj IRSOP, 68% din populaţia din România intenţionează, în următorii cinci ani, să realizeze proiecte de îmbunătăţire locativă. 580.000 familii şi-au propus renovarea locuinţei, cumpărarea uneia noi, achiziţionarea unei case la ţară, izolarea termică a locuinţei, reparaţia instalaţiei electrice şi sanitare, montarea unei centrale termice, repararea acoperişurilor.

”Doar 13% din populaţia locativă şi-a propus construirea unei case, 11% repararea structurii de rezistenţă, 9% cumpărarea de teren şi 8% extinderea locuinţei actuale. De remarcat este faptul că, deşi sunt în uşoară scădere, economiile reprezintă o treime din sursele pentru finanţarea investiţiilor locative planificate”, adaugă ABDLR.

Astfel noi ne întrebăm dacă nu cumva ne întoarcem în 1989? Vedem din nou la vânzare apartamente cu 2 camere până în 50 mp și 3 camere până în 60 mp. Aceste suprafețe sunt chiar mai mici decât confortul furnizat de apartamentele comuniste, cum sunt numite locuințele realizate între anii 1970-1989. Confortul scade, iar prețurile cresc. Această scumpire se datorează și existenței programului Prima Casă, dar și a lipsei acute de locuințe noi din piața imobiliară românească. Căutarea unei locuințe devine în unele cazuri o afacere de familie, în care sunt implicați toți membrii. În astfel de momente este important să angajezi un specialist în domeniul imobiliar, fiindcă deși la început plata unui comision va mării valoarea investiției, s-ar putea ca în final să faceți chiar o economie majoră pentru tine și familia ta de timp și chiar financiară. Pentru mai multe informații vizitați siteul nostru www.rbcimobiliare.ro și cere sfatul unui specialist.

Sursă articol: www.magazinuldecase.ro

Copy link
Powered by Social Snap