Impactul Euro asupra pietei imobiliare

Impactul Euro asupra pietei imobiliare

Din cauza aprecierii euro, un client trebuie să dea 14.000 de euro în plus pe aceeași casă!

Soluții există, iar necesitatea aplicării lor e resimțită acut de o anumită categorie de cumpărători.
Fie că ești dezvoltator sau consultant imobiliar, dacă ești obișnuit să lucrezi cu proprietăți mai scumpe decât cele vizate în mod direct de programul Prima Casă, tranzacțiile tale situându-se adesea în jurul sumei de 100.000 de euro, cu siguranță că instabilitatea cursului euro/leu reprezintă o provocare importantă în această perioadă. Asta pentru că aprecierea monedei europene lovește (și) în cei care doresc să cumpere o casă nou-construită astfel încât să se încadreze în prevederile legale pentru plata unei cote reduse de TVA, respectiv 5%.

Efectul amplificat al instabilității valutare
După cum se știe, pragul maxim de preț până la care un client poate beneficia de facilitatea reducerii TVA la achiziția unei locuințe noi a fost restabilit la 450.000 de lei. Deși autorităție statului au avut în vedere limita de 100.000 de euro în impunerea acestei condiții, exprimarea sumei în moneda națională expune din plin cumpărătorii, dar și vânzătorii, la riscul instabilității valutare. Or, anul acesta, euro s-a înscris pe un trend ascendent, ajungând de la circa 4,56 de lei la începutul lunii ianuarie, la 4,65 de lei la sfârșitul săptămânii trecute. Asta înseamnă că, în momentul de față, o casă de 100.000 de euro costă, de fapt, cu 15.000 de lei mai mult decât pragul maxim prevăzut pentru TVA de 5%.
Se poate argumenta, desigur, că plata a 15.000 de lei în plus pentru locuința dorită nu ar reprezenta un obstacol atât de mare pentru cumpărătorii de pe acest segment de piață, date fiind veniturile lor peste medie; cât se poate de adevărat, însă problema este că, în buzunarul cumpărătorului, această diferență ajunge să fie semnificativ mai mare, întrucât presupune achitarea a încă 14% din prețul proprietății (pentru a ajunge la cota standard de TVA de 19%). Astfel, în loc să dea 105.000 de euro (incluzând TVA de 5%) pentru o casă de 100.000 de euro, un cumpărător ar trebui să scoată din buzunar un total de 119.000 de euro. Iar 14.000 de euro reprezintă o sumă importantă, pe care nu mulți ar fi dispuși „să o arunce pe fereastră”.

Achiziții din faza de construcție
Un caz particular, poate încă și mai dureros, este reprezentat de cei care au apucat deja să achite avansul pentru o proprietate de circa 100.000 de euro, doar pentru a constata, acum, că nu se mai încadrează în plafonul pentru TVA de 5%. „Ținând cont că suntem într-o perioadă în care în care multe dintre apartamentele noi se cumpără încă din faza de construcție, adică înainte de finalizare, iar prețurile sunt exprimate în euro, sigur că cei care au cumpărat (precontractat, n.red.) apartamente foarte aproape de pragul de 100.000 de euro au acum de suferit”, subliniază Ovidiu Șandor, fondatorul și CEO-ul Mulberry Development (companie ce construiește ansamblul ISHO din Timișoara, proiectat să cuprindă 1.200 de unități locative). Antreprenorul timișorean recunoaște că a întâlnit astfel de cazuri, acești clienți aflându-se acum într-o postură extrem de delicată.
Cât de realist e plafonul actual?
Ce soluție s-ar impune pentru remedierea unor asemenea situații? Dincolo de strategia reajustării periodice a plafonului pentru aplicarea TVA de 5%, Ovidiu Șandor este de acord că o măsură mai simplă ar fi exprimarea acestui plafon în euro și nu în lei, ca până acum (o măsură cât se poate de logică, ținând cont de faptul că prețurile locuințelor noi, ba chiar și ale celor vechi, sunt exprimate, în general, în moneda europeană și nu în cea națională!).

În opinia antreprenorului timișorean, poate că cea mai corectă măsură ar fi chiar eliminarea acestui prag financiar admis pentru cei care doresc să beneficieze de reducerea TVA, păstrând doar o limită maximă de suprafață (anume 120 de metri pătrați). Asta pentru că, prin impunerea unui plafon unic de preț, orașele mari sunt defavorizate în raport cu cele mai mici – întrucât bugetul necesar pentru achiziția unei locuințe noi cu trei camere într-o zonă bună din București sau Cluj-Napoca este semnificativ mai mare decât cel considerat suficient într-un oraș mai mic.

Sursa: cpi.imobiliare.ro

Copy link
Powered by Social Snap